Doa

Bismillahirrahmanirrahim...
"Ya Allah, aku berlindung denganMu dari ditimpa kesusahan dan kedukaan, dari kelemahan dan kemalasan, dari kedekut dan perasaan takut dan dari desakan hutang dan paksaan orang."

Wednesday 15 January 2014

Kepentingan Suplemen

Penting ke suplemen?

Sebelum bercerita lebih panjang mengenai produk Shaklee, jom kita kita baca dulu sebab mengapa kita perlu mengambil suplemen. Sebelum kenal Shaklee dulu, saya pun rasa tak perlu lah nak ambil vitamin atau suplemen ni sebab rasa diri ni sangat sihat. Tapi sebenarnya kita tak sedar dalam kehidupan yang serba moden ini terlalu banyak faktor-faktor penyebab penyakit. Tambahan pula di Malaysia kita rupanya adalah juara diabetes dan obesiti (boleh rujuk Harian Metro). 

Hakikatnya di Malaysia :- 

Obesiti - 2 daripada setiap 5 orang dewasa adalah gemuk atau obes
Diabetes - 1 daripada setiap 7 orang dewasa adalah pesakit  kencing manis
Penyakit jantung - 1 daripada 6 kematian disebabkan penyakit jantung


Antara sebab mengapa badan kita perlukan supplemen :

1. Pencemaran alam sekitar
    Terdedah dengan bahan buangan industri, asap rokok, asap ekzos kenderaan, tindakan pembalakan dan sebagainya yang mengeluarkan zarah-zarah pepejal dan gas yang terlepas ke dalam udara

2. Badan memerlukan dos yang lebih bagi sesetengah nutrien
    Dalam sesetengah situasi badan kita memerlukan dos vitamin yang lebih tinggi dari apa yang diperolehi daripada makanan.

3. Makanan terjejas atau tercemar
    Sayuran dan buahan terjejas dengan racun serangga yang mempengaruhi kualiti tanaman tersebut. Ikan-ikan yang dijual di pasar kebanyakannya mengandungi bahan pengawet, sesetengah ikan laut pula dicemari dengan plumbum dan merkuri. Ayam disuntik dengan hormon supaya lebih cepat besar (takutnya).

4. Gaya hidup yang tidak sihat
    Terlalu sibuk sehingga boleh menyebabkan stress. Tiada masa untuk bersenam.

5. Makan ikut selera
    Kebanyakan rakyat Malaysia makan mengikut selera rasa dan tidak mengikut piramid makanan. Dengan gaya hidup yang sibuk terpaksa 'tapau' makanan dari kedai yang biasanya confirm ada MSG dan lebih gemarkan makanan segera yang tinggi bahan kimia. 

6. Gangguan penyerapan nutrisi daripada makanan
    Pengambilan pil dan ubat-ubatan kimia mengganggu penyerapan zat makanan. Ada juga kajian yang menunjukkan pengambilan kafein juga mengganggu penyerapan sesetengah vitamin. (boleh rujuk Effect caffeine on vitamin absorbtion).

7. Kehilangan nutrien dalam makanan
    Zat makanan berkurangan ketika proses simpan dan masak. Cth: vitamin C dan enzim mudah dimusnahkan oleh haba ketika memasak.

Sebenarnya kita tidak sedar sejak dari dalam kandungan lagi kita dah terdedah dengan sebahagian atau semua faktor-faktor di atas.






Azizah
Shaklee Independent Distributor (963077) | 012-6019274 | fb: https://www.facebook.com/miezaonline

   

    



   




No comments:

Post a Comment